Älykkäät anturit mahdollistavat ennustavan kunnossapidon

Kunnossapidon kasvava trendi on energian ja resurssien kulutuksen minimointi. Huoltoja ei tehdä enää pelkästään suunnitellusti kalenterin tai käyttötuntien mukaan, vaan ollaan siirtymässä proaktiiviseen, ennustavaan kunnossapitoon.

Teksti: Kati Halonen, Mediaplanet

– Prosessia, koneita ja laitteita valvotaan entistä tarkemmin erilaisten antureiden avulla, ja tärkeimpiä komponentteja seurataan jatkuvasti. Mittaustulosten ja algoritmien avulla ennustetaan, milloin huollolle on tarvetta, kertoo Hydac Oy:n teknologian kehityspäällikkö Veli-Matti Jortikka.

Normaalia kulumista on helppo ennustaa, mutta suuremmistakin häiriöistä on lähes aina havaittavissa ennusmerkkejä. Esimerkiksi ennen kuin itse prosessissa näkyy mitään häiriöitä, anturi voi havaita, että laakerista irtoaa metallilastuja tai partikkeleita. Tällöin koneenkäyttäjä tai kunnossapito voi tarkastaa asian, jonka jälkeen datan analysoinnin perusteella tehdään päätöksiä siitä, mitä tehdään.

Normaalia kulumista on helppo ennustaa, mutta suuremmistakin häiriöistä on lähes aina havaittavissa ennusmerkkejä.

Myös uusissa linjoissa tai vasta-asennetuissa koneissa saattaa esiintyä odottamattomia vikoja, jotka johtuvat komponentteihin valmistusprosessin jälkeen jääneistä tai pakkaus-, kuljetus- tai asennusvaiheessa tulleista hiukkasmaisista epäpuhtauksista.

Etävalvonta tarkentuu algoritmeilla

Analyyttinen tiedonkeruujärjestelmä tuottaa valtavan määrän mittausdataa, joka liikkuu tällä hetkellä 4G- ja tulevaisuudessa 5G-verkoissa. Anturi keskustelee itsenäisesti tehtaan valvomon tai muun ylemmän tason järjestelmän kanssa. HYDAC:in antureista ja tiedonkeruuyksiköistä data siirretään asiakkaan valvomoon, toiminnanohjausjärjestelmään tai pilvipalveluun asiakkaan kanssa sovittujen rajapintojen kautta.

>> Lue koko artikkeli (pdf, 172 KB)

 

 

Artikkeliin haastateltu Hydac Oy:n asiantuntijoita Veli-Matti Jortikkaa ja Arto Laamasta.